Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 22:01

Τα καλά και τα κακά ΝΕΑ του Πεδίου του Άρεως...

Συνάντηση του Συλλόγου «Αθηνά» με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής κ. Ευστράτιο Παγωτέλη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, από την οποία προέκυψαν καλές, αλλά δυστυχώς και κακές ειδήσεις για το Πάρκο μας...
 
 
Στις καλές ειδήσεις να σημειώσουμε:
 1. Την απρόσκοπτη συνέχιση των εργολαβιών καθαρισμού, ηλεκτροφωτισμού και φύλαξης του Πάρκου για τα επόμενα χρόνια και την έγκυρη προετοιμασία νέων διαγωνισμών εργολαβίας, ώστε να μη μείνει το Πάρκο χωρίς βασικές λειτουργίες, αφού σήμερα μόλις 17 άτομα απασχολούνται μόνιμα στο Πάρκο, από τα οποία τα 16 σε θέσεις διοικητικού προσωπικού. Δηλαδή η πρακτική λειτουργία του Πεδίου του Άρεως εξαρτάται 100% από εργολαβίες! 
 2. Την προμήθεια νέων λαμπτήρων για την αντικατάσταση τις αμέσως επόμενες ημέρες όλων των χαλασμένων φώτων του Πάρκου. Η καλή είδηση είναι ότι το ηλεκτρολογικό δίκτυο του Πάρκου είναι σε λειτουργία και επομένως με την τοποθέτηση των νέων λαμπτήρων θα φωτιστούν όλοι οι χώροι. Το πρόβλημα παραμένει στον Λόφο Φινοπούλου, όπου υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο. 
 3. Πρόγραμμα κάλυψης των πολύ αντιαισθητικών τσιμεντένιων βάσεων που τοποθετήθηκαν για την προστασία των φρεατίων του ηλεκτρολογικού δικτύου. Οι τσιμεντένιες βάσεις θα βυθιστούν στο χώμα, ώστε πλέον να μην διακρίνονται.
 4. Βρίσκεται σε εξέλιξη νέα διαδικασία πιστοποίησης καταλληλότητας των δύο Παιδικών Χαρών, οπότε θα γίνουν διαδικασίες συντήρησης των παιχνιδιών.
 5. Επιταχύνεται η διαδικασία μετατροπής του φυτωρίου σε χώρο όπου θα μπορούν να κυκλοφορούν τα σκυλιά χωρίς λουρί, ώστε να σταματήσει η πολύ προβληματική (και παράνομη) σήμερα συνύπαρξη περιπατητών, παιδιών, σκυλιών με λουρί και σκυλιών χωρίς λουρί. 
 6. Λειτουργία τον επόμενο μήνα του κεντρικού σιντριβανιού της «Γαρδένιας», το οποίο όμως θα είναι το μοναδικό υδάτινο στοιχείο του Πάρκου που θα λειτουργήσει...

Στις κακές ειδήσεις για το Πάρκο μας, σημειώνουμε:

 1.  Δεν προβλέπεται η λειτουργία του Ροδώνα, της Υδάτινης Διαδρομής και του σιντριβανιού στο άπλωμα του Άλσους ΟΥΤΕ αυτό το καλοκαίρι. Τα έργα αυτά θα υπαχθούν σε μία νέα εργολαβία η οποία για να ωριμάσει θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 8 μήνες (και με τη μεσολάβηση των εκλογών φοβόμαστε ότι… δεν θα ωριμάσει ποτέ). 
 2. Δεν προβλέπετε ούτε η λειτουργία των 6 γεωτρήσεων του Πάρκου (σήμερα λειτουργεί μόνο μία), οπότε το πότισμα του Πάρκου θα συνεχίσει να γίνεται (τουλάχιστον κατά 75%) με νερό της ΕΥΔΑΠ. 
 3. Το ποτιστικό σύστημα πρόκειται να αποκατασταθεί τον επόμενο μήνα, αλλά για να υπογειοποιηθεί και να λειτουργεί με σύγχρονους αυτοματισμούς, θα πρέπει να περιμένουμε επόμενη… εργολαβία. 
 4. Δεν υπάρχει συνολικό πρόγραμμα επιδιόρθωσης των σπασμένων μαρμάρων στις διαδρομές του Πάρκου.
 5. Δεν υπάρχει σχέδιο ανακατασκευής της Παιδικής Χαράς των Εφήβων, η οποία θα προσέλκυε πολλά αγόρια και κορίτσια στο Πάρκο (αλλά κι αυτό παραπέμπεται στην μελλοντική εργολαβία συντήρησης και βλαβών).
Στις πολύ κακές ειδήσεις για το Πάρκο μας…
 
Είναι η επανεμφάνιση της παραβατικότητας. Ήδη στον Σύλλογο «Αθηνά» έχει καταγγελθεί μία ληστεία (με απειλή κατά ζωής) και μία απόπειρα ληστείας στους χώρους του πεδίου του Άρεως. Ο κύριος Παγωτέλης μας ενημέρωσε ότι έχει προγραμματίσει άμεση συνάντηση με την ηγεσία της Αστυνομίας, ώστε να προληφθεί το ενδεχόμενο «πισωγυρίσματος» του Πάρκου σε χώρο εγκληματικότητας και ερήμωσης. Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ θα επιδιώξει να έχει άμεσα και ο Σύλλογος «Αθηνά».
 
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου «Αθηνά» δήλωσε στον Διευθυντή του Πάρκου την πρόθεσή της να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην επιτάχυνση των διαδικασιών αναγέννησης του Πάρκου, όπως κάνει άλλωστε με συνέπεια τα τελευταία δέκα χρόνια, μακριά από τυχοδιωκτικές πρακτικές και καιροσκοπικές ομάδες που επιμένουν να κινούνται σε "θολά νερά".
Το Πάρκο ανήκει σε όλους μας. Είναι ευθύνη όλων μας να το προστατέψουμε.

Επικοινωνία

 • Μουστοξύδη 20,
  114 73, Αθήνα
 • +30 210 6436033